Herstel je relatie
na zwangerschapsverlies

Na je zwangerschapsverlies kan je relatie nogal door zwaar weer gaan.

Jullie toekomstbeeld ligt overhoop, dit geeft onzekerheid in jezelf maar ook in jullie relatie. Ook merk je dat hij heel anders reageert dan jij. Hij is meer bezig, praat er niet veel over, gaat door. Jij staat stil, wil graag praten over je verlies en merkt ook bij jou meer impact. Je vraagt je af, doet hem wel wat? Ben ik nou raar? Is het gek dat ik hier wel bij stil wil staan? De momenten dat je erover kan praten zijn schaars en vaak heb je er dan al een hele dag opzitten en ben je moe.

Dat maakt onzeker en naast alle emoties die er al waren zorgt dit voor wrijving.

Vanuit jou, als man bekeken

Dit is wat ik regelmatig hoor en misschien geld dat ook voor jou: Ik begin maar niet met mijn vrouw over haar miskraam. Wanneer ze al emotioneel is wil ik het niet erger maken, ik sla liever een arm om haar heen en troost haar dan erover te praten. Ik wil er voor haar zijn. Wanneer ze niet emotioneel is wil ik haar er niet aan herinneren.

Ik ben zelf wel bezig met het verlies maar het was niet mijn lichaam waar het in zat, zij moet ook nog fysiek herstellen. Ik denk er veel aan, maar ik blijf graag bezig, zoek afleiding, dat vind ik een prettige manier van "verwerken". Mijn vrouw begrijpt dat niet zo..

Wanneer we vrienden spreken vragen ze altijd hoe het met mijn vrouw gaat en maar zelden hoe ik er mee omga, wat het met mij doet. Dat vind ik pijnlijk, alsof ik niet net zo goed een "baby in wording" ben verloren.

Jullie leven langs elkaar heen

Misschien merk je dat jullie minder goed functioneren als stel, als ouders voor de kinderen die er misschien al zijn. Op het werk merk je ook dat je er wel fysiek bent maar toch niet echt aanwezig, je kan je minder goed concentreren op je werk. Je wilt beide gezellig doen maar dat lukt niet goed. En soms uit het niets is er opeens veel spanning en ontvlamt er een ruzie waarvan je niet helemaal weet waar die nou vandaan kwam. Je bent niet meer het stel wat jullie eerder waren en dat doet naast het verdriet om de miskraam, ook veel pijn.

Dit zijn slecht enkele voorbeelden. Ongeacht of het verlies enkele weken, maanden of zelfs jaren geleden is, een miskraam of ander zwangerschapsverlies heeft impact. Op jou als vrouw, op jou als man, op jullie als stel. Op de dynamiek binnen jullie relatie.

Veel stellen zijn verward door de impact die zwangerschapsverlies op henzelf en de relatie heeft. Er zit ook nog een taboe op, waardoor er weinig over wordt gesproken en veel mensen zich eenzaam voelen in hun proces. Ze denken al snel dat ze het niet te groot moeten maken en snel, vol goede moed, weer door moeten gaan. Weet alleen dat het heel normaal is dat je niet meteen weer door kunt gaan.

Vertrouwen, rust en ruimte voor jezelf en je relatie

Wat zou het ontzetten fijn zijn als jullie elkaar goed aanvoelden na dit verlies, dat er begrip is voor de verschillende manieren van omgaan met rouw. Zodat het oke is, hoe jullie er ook mee om gaan. Dat je het er met elkaar over kan hebben zonder dat het meteen een heel beladen onderwerp is. Dat wanneer er tranen zijn, dat dat jullie als stel geen spanning geeft, maar dat jullie het verdriet even samen kunnen voelen. Dat het er over kan gaan zonder dat jullie gestoord worden door bijvoorbeeld de kinderen. Of dat het er pas na een lange dag wanneer je moe bent over kan gaan. Door er ruimte voor te maken om het er echt over te hebben is er minder behoefte om er steeds maar weer over te hebben. Wat zou het ook lekker zijn dat jullie ook stil kunnen zijn samen en met liefde terug kunnen denken aan het kindje dat er maar zo kort was.

Wat zou dit doen met jullie relatie?

Jullie zouden elkaar weer begrijpen, ruimte geven om op je eigen manier om te gaan met rouw. Hierdoor krijg je ruimte voor jezelf en voor jullie relatie. Het geeft weer vertrouwen in elkaar, rust en ruimte voor liefde.

Wat deze 2-daagse jullie gaat opleveren

Na deze 2-daagse kunnen jullie liefdevol terug kijken op het kindje dat er maar zo kort was. Ook wanneer het ging om een bewuste afbreking.

Door de nieuwe inzichten die jullie krijgen tijdens de 2-daagse is er meer begrip voor elkaar, wat leidt tot meer rust en vertrouwen. Hierdoor zijn jullie emoties beter in balans. Je merkt beide dat je meer energie hebt. Dit is fijn want dit werkt door in alles wat je onderneemt. Je relatie wordt beter, je krijgen een diepere verbinding. Hierna is er ook weer meer ruimte om te genieten en lol te hebben. Om weer meer het stel te zijn die jullie waren voor het verlies. Maar dan een 2.0 versie.

Jullie kunnen samen weer vooruit kijken. Jullie kunnen er beter over praten, omdat jullie dit gezamenlijke reset moment hebben gepakt. Doordat jullie open zijn geweest en begrip hebben voor jullie verschillende manieren van rouwen.

Door de nieuwe inzichten die jullie opdoen, ervaren jullie meer rust en kunnen jullie ook weer genieten van het leven.

Wat gaan we doen tijdens de coaching

Binnen de coaching doorlopen jullie onder begeleiding van mij, samen 5 stappen. Deze stapsgewijze aanpak helpt je om samen te herstellen en weer op te bouwen.

Samen zullen we de volgende stappen doorlopen:

We brengen kort en krachtig jullie situatie in kaart, wat vaak leidt tot de eerste helpende inzichten.
We nemen de tijd om bewust stil te staan voor wat jullie verloren zijn. Een bijzonder moment van aandacht waarin er ruimte is voor jouw emoties en gevoelens.
We gaan kijken naar jullie gezin en alle gezinsleden, waardoor jullie je na deze stap weer steviger voelt staan als vrouw/man partner en moeder/vader. Het versterkt de verbinding binnen je gezin.
We kijken naar de verschillende manieren hoe rouw zich kan uiten.
Het verlies van een kindje vergt veel energie, zowel fysiek als emotioneel. In deze stap leren weer rust en ontspanning te vinden na jullie zwangerschapsverlies, door nieuwe coping mechanismen te ontwikkelen die jullie veerkracht zullen herstellen.
Na deze stap, stappen jullie met meer vertrouwen de toekomst in. Jullie zullen nieuwe mogelijkheden omarmen, zodat jullie je beide verder kunnen ontwikkelen in je werk, relatie en als vader en moeder.

2-daagse voor stellen

  • Je verblijft in de business-suite van een 5* hotel in Zwolle. In de woonkamer van de Suite vind de coaching plaats.
  • Jullie nemen echt even tijd apart om met elkaar om te gaan met dit verlies.
  • We doorlopen de 5-stappen van het coaching programma “Krachtig herstellen van je zwangerschapsverlies” toegespitst op jullie persoonlijke situatie.
  • De coaching vindt plaats in de middag, tussen 14.30-17.30 en de volgende ochtend tussen 9.30-12.30. In de avond zijn jullie met z'n tweeen. Er is gelegenheid om rustig na te praten of/en gebruik maken van de wellness of de bar van het hotel.
  • Bonus 1: 2 coaching consulten (telefonisch) van 45 min. waarbij we ingaan op wat op dat moment voor jullie speelt. Hierbij kunnen we ingaan op iets wat jullie anders doen sinds de coaching, een "huiswerkopdracht" evalueren of een stukje herhalen als jullie dat graag willen. Dit plannen we op een moment dat jullie daar behoefte aan hebben, binnen 3 maandan na de 2-daagse.
  • Bonus 2: Whatsapp contact met mij tot 2 weken na het laatste coachingsgesprek. Ik reageer op werkdagen binnen 4 uur.

Over mij

Ik ben Mieke. Ik ben getrouwd, moeder en ben net als jij ervaringsdeskundige op het gebied van miskramen. Naast coach in mijn praktijk: Miskraambegeleiding Twente, ben ik ook al bijna 20 jaar therapeut. Ik heb lief en leed gedeeld en voel het altijd als een eer wanneer iemand haar pijn en verlangens met mij wil delen. Zo mag ik een stukje meelopen op iemands levenspad. Naast dat meelopen, loop ik ook graag hard in het bos, spreek ik graag af met mijn vriendinnen en pak ik graag een ontbijtje met 1 van mijn kinderen.

Ik wil er zijn, voor jou, voor jullie. Om het grote verlies, gemis en verdriet een plekje te geven. Niet om het weg te schuiven – maar om het op zo’n manier onderdeel te laten zijn van jullie leven, zodat jullie weer kunnen leven.

Wat anderen zeggen over Mieke na de 1 op 1 coaching:

Aan de hand van verschillende soorten oefeningen heeft Mieke mij veel inzichten gegeven waardoor ik mij nu een stuk lichter voel en weer vooruit durf te kijken. De coaching met Mieke heeft mij ontzettend goed geholpen om beter met de impact van mijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap en het daaruit vloeiende verlies om te kunnen gaan. Ik gun iedereen deze hulp na zo'n heftige emotionele gebeurtenis als een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Liefs Aniek - feb '24

Voor de coaching bij Mieke had ik veel onrust, gemis en verdriet en geen ruimte om dit te dragen in het verdere leven. Mijn verloskundige verwees mij naar de site: MiskraambegeleidingTwente.nl. Hoewel ik de investering van de 1 op 1 coaching pittig vond, moedige de mijn man mij aan om vooral te gaan. En dat was het dubbel en dwars waard! Wat was het fijn om alles te bespreken, de opdrachten te doen om inzicht te krijgen en te ervaren dat ik niet alleen bent in dit verlies. De begeleiding, de tijd die ik met mijn verlies bezig was en de mogelijkheid om mijn verhaal te doen heb ik als erg fijn ervaren! Bedankt! Janita – april ‘24

Jullie zijn heel welkom!

Wanneer jullie er klaar voor zijn om tijd apart te zetten voor elkaar en voor het herstel van jullie relatie na jullie zwangerschapsverlies, neem dan contact met mij op. Dan plannen we samen een datum wanneer jullie een nachtje samen weg gaan. Waarbij jullie coaching ontvangen en tijd hebben om samen te zijn.

Hier vind je FAQ en antwoorden
Wanneer vind deze 2-daagse plaats?

Dit plannen we samen in. Meestal vind het plaats binnen een maand na het kennismakingsgesprek. Dit kan in door de weeks en in het weekend gepland worden.

Wat is er allemaal inclusief bij deze 2-daagse?

Inclusief:
We starten met een drankje en een korte kennismaking in de lobby van het hotel, zodat we om 15.00 echt met de coaching kunnen starten.
Binnen deze 2 daagse ontvang je 2 dagdelen coaching. De middag van de 1e dag en de ochtend van de 2e dag.
Mijn aandacht is tijdens de coaching volledig voor jullie.
Jullie overnachten in een 5* hotel in de Business Suite in Zwolle
Koffie/thee op de hotelkamer
Ontbijt
Gebruik van de faciliteiten van het hotel: Hotelbar, fitness, Wellness center (badkleding verplicht)
Parkeren is gratis bij het hotel

Exclusief:
Diner en drankjes die buiten de hotelkamer genuttigd worden (op het kennismakingsdrankje na).
Roomservice

Hebben we ook tijd voor onszelf tijdens deze 2-daagse

Jazeker, na afloop van de coaching op de 1e dag, rond 17.30, vertrek ik naar huis en zie jullie weer na het ontbijt op de 2e dag, voor het 2e deel van de coaching. Jullie zijn dan dus samen.
Je kan er ook voor kiezen om na de coaching op de 2e dag nog gebruik te maken van de faciliteiten van het hotel, voor je weer naar huis gaat.