In Nederland wordt 1 op de 7 à 8 zwangerschappen afgebroken. Elk jaar zijn er zo’n 30.000 abortussen.
Veel vrouwen hebben na hun abortus een moeilijke tijd.
Een afgebroken zwangerschap of abortus heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor de vrouw en haar partner.
Goed om te weten: er is geen tijdspad te noemen tot die impact over is. Er is geen standaardaanpak. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
Wat kun je doen om met je abortus om te gaan?
– Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, opluchting, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, dankbaarheid, een gevoel van leegte, berusting. Of misschien voel jij iets anders? Alles kan. Niks is gek.
Weet dat je mag rouwen, ook als je achter je beslissing tot abortus staat.
– Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner of met je zus. Of met vrouwen of koppels die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je huisarts of je verloskundige.
– Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
– Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf een brief aan het kind dat er zo kort was. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
– Lees erover. Schrijf erover.
En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om je abortus te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past. Je bent ook bij mij van harte welkom. Weet dat mijn gratis e-book ook voor jou is. Klik hieronder om met mij in contact te komen.