“Het doet er toch niet toe”

“Het doet er toch niet toe.”

Gister sprak ik een miskraammoeder, 3 heeft ze er meegemaakt in een relatief korte tijd. De uitspraak “Het doet er toch niet toe” was er 1 die veel voorkwam tijdens onze coachingsdag.

Samen plozen we deze uit. Ze gebruikte deze zin om zichzelf te beschermen, als het er niet toe doet, dan doet het geen pijn als het niet goed gaat. Inmiddels was deze overtuiging iets wat ze voor veel dingen gebruikte. Zowel voor grote als kleine. Bijvoorbeeld, het doet er niet toe als ik wat meer eet, het doet er niet toe als ik mezelf opmaak/leuke kleren aantrek, het doet er niet toe of ik wel of niet sport.

Dit lijken in 1e instantie oppervlakkige dingen maar toen we er mee aan de slag gingen kwam er heel wat uit.

"Het doet er echt wel toe"

Het beschermende van deze zin had niet het gewenste effect. Wanneer iets niet lukt, in het bijzonder het voortzetten van een zwangerschap, dan doet dat pijn. Wat je jezelf ook wijsmaakt.
Het doet er ook toe dat je jezelf verzorgt, lekker in je vel zit, jezelf de moeite waard vind. Waarom? Omdat het maakt dat je wat beter in je vel zit, daardoor andere activiteiten onderneemt, trots op jezelf kan zijn, het leven minder zwaar wordt en je positiever in het leven staat.

“Het doet er echt wel toe” werd de gedachte waarmee ze naar buiten liep. Een gedachte waarbij ze een keuze kan maken voor haar acties en de gevolgen daarvan. Een gedachte die de “prille begin kindjes” die ze mocht hebben wat meer eer geven. Want naast dat zijzelf er toe doet, doen zij er toe. Het doet er echt wel toe, ook als dat betekent dat het pijn doet. Die pijn mag gezien worden, want ook die doet er toe.

Wil jij ook anders kijken naar de verliezen die jij doormaakte? Kom dan gerust bij mij in coaching. Ik help je graag in mijn 1-op-1 coaching om anders te kijken naar de overtuigingen die jouw tegen houden om je leven ten volle te leven.

Je mag meteen een afspraak bij mij inplannen via onderstaande link

Ik spreek je snel!

Groetjes Mieke