Moederdag zonder kind(2)

Wat kun je doen wanneer iemand in je omgeving Moederdag beleeft zonder kind. Als iemand in je omgeving een kind verliest tijdens de zwangerschap of kort daarna is dat hartverscheurend en intens verdrietig. Moederdag kan een dag zijn waarbij er veel emoties zijn, veel gedachten over hoe het zou kunnen zijn geweest. Wat kun jij doen voor iemand in jou omgeving?

3 tips waarmee je je vriendin ondersteunt

Toon begrip en luister

Wat het gemis ook is van iemand, toon begrip en leef mee. Luister actief en wanneer je dat doet wees zonder oordeel. Daarbij is het fijn als jij niet met verhalen komt van iemand die jij ook kent die iets soort gelijks heeft meegemaakt. Gewoon luisteren is voldoende, wanneer dat gedaan is…nog eens luisteren. Het is ontzettend waardevol voor de ander om haar verhaal te doen, soms keer op keer op keer.

Wat kun je dan vragen?
– Ik weet niet wat er in je omgaat en wil het ook niet invullen. Vind je het prettig om erover te praten of wil je gewoon samen zijn?
– Hoe gaat het NU met je, of wat doet deze dag met je?
– Waar heb jij nu, op dit moment behoefte aan?

Wees niet bang dat je iets aanraakt waar ze net niet aan dacht, omdat ze er vrolijk uit zag. Ze denkt er echt wel aan. Wees ook niet bang voor onhandigheid, ze weet dat het uit een goed hart komt en de stilte is vaak onverdraagbaar, alsof iedereen jouw kindje en jouw verdriet alweer vergeten is en verder is gegaan met leven, terwijl dat voor haar niet zo is. Mocht je het moeilijk vinden dan kun je ook zeggen dat je bang bent om iets verkeert te zeggen. Dat haalt de lading er een alvast af.

Samen herinneren

Samen herinneren kan een uitdaging zijn wanneer het om een zwangerschapsverlies gaat. Je hebt de overleden persoon, het kind immers niet gekend. Waar je wel samen over kan spreken is hoe de zwangerschap verliep, wat er is gebeurd maar ook de intensiteit van het verlangen, de kinderwens, de blijde verwachting. Dat zijn vaak wel mooie dingen om het over te hebben. Je vraagt naar haar belevingswereld. Geef haar ruimte om het hier over te hebben.

Zeg het met kleine gebaren

Juist die doen er toe. Dat je even laat weten dat je aan haar denkt. Zodat ze weet dat je haar en het kindje niet vergeten bent. Stuur bijvoorbeeld ene lief appje, een kaartje of ga even langs en nodig haar uit voor een wandeling (kan ze meteen vertellen 😉) Een kop thee of een knuffel is ook al heel fijn. Laat haar weten dat je er voor haar bent, in het bijzonder op data als Moederdag.
Wil jij haar graag een Moederdag cadeautje geven. Denk dan eens aan een kaarten set, hierin zitten kaarten die overeen komen met de verschillende rouwfases. Bij de kaarten zit een kaarthouder en een kaarshouder zodat ze het mooi neer kan zetten, er zit altijd een kaart bij die passend is voor dat moment.