Vaderdag zonder kind

Als je je (ongeboren) kind moet missen, kan Vaderdag een extra confronterende dag zijn. Misschien weet je dat je nooit vader zal kunnen worden, hebben jullie een miskraam of stilgeboorte meegemaakt, heb je veel te vroeg afscheid moeten nemen van je kind of voel je je verdrietig en onbegrepen door een onvervulde secundaire kinderwens. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele vormen van verdriet die er (stil) kunnen zijn op een dag zoals Vaderdag

3 tips om Vaderdag door te komen

Zorg voor jezelf
Zorg goed voor jezelf, in wat voor vorm dan ook. Misschien betekent dit voor jou dat je jezelf de ruimte geeft om te rouwen, maar je kunt ook dingen ondernemen die voor afleiding zorgen. Denk aan een dagje gamen, een fietsen/wandeling in de natuur, vissen of kijken naar je favoriete film.
Sta even stil, schrijf een brief aan je ongeboren kindje.

Sta even stil
In onze drukke maatschappij en met een overvolle agenda ga je al snel voorbij aan je gevoel. Creëer daarom eens een moment om stil te staan bij je verdriet en om de herinneringen aan je kind of de verwachting die je had te koesteren. Het kan daarbij helpen om je gedachten op papier te zetten, een brief te schrijven aan je (ongeboren) kind of om een herdenkingsritueel of -plek te maken. Maak iets ter herdenking, plant een boom of bekijk foto’s als dit goed voelt voor jou. Het kan fijn zijn om vooraf al na te denken over de invulling van de dag óf juist de dag zelf te voelen waar je behoefte aan hebt.

Ga even offline
Op Vaderdag staat social media vaak vol met foto’s van gezinnen en Vaderdagvieringen. Dit kan je gevoel van gemis en eenzaamheid behoorlijk versterken. Het kan dan ook geen kwaad om op deze dag even offline te gaan, zodat je je kunt focussen op je eigen emoties en behoeften, zonder de invloed van externe prikkels.
Doe waar jij je goed bij voelt. Ik hoop dat je uit mijn tips iets kan halen wat voor jou goed voelt en waarmee je het verdriet (hopelijk) iets dragelijker kan maken voor jezelf.