Zwanger na verlies

Deze maand hoorde ik van meerdere coachee ’s dat ze in verwachting zijn van hun regenboogbaby's. Hoe ontzettend leuk is dat!! Naast dat het heel leuk is geeft het ook veel spanning, want blijft deze baby wel “plakken”?

Gelukkig komt de kinderwens tijdens de coaching ook ter sprake. Hierbij probeer ik op die 1e periode, waarin het vaak nog niet breed gedeeld wordt, iets invloed te hebben. Hierdoor mag ik nu al een aantal keren het volgende terug horen: “Ook al blijft het natuurlijk spannend, ik kon mijn emoties beter handelen deze keer. Daarnaast lukte het mij echt om verbinding te maken met het kindje, ook al in de hele vroege fase.” “Ik ben blij dat ik dat zelf beschermende deze keer kon loslaten. Deze keer maakte ik verbinding met het kindje. Dit vond ik spannend maar ook heel fijn. Dit gaf nu al rust.” “Ik merk dat ik tegen verwachting in kan genieten van deze zwangerschap, ondanks ons vorige verlies."

Vanuit verbinding

Vaak spreken we juist over het maken van die verbinding. Uit onderzoek blijkt dat moeders daar moeite mee hebben na het verlies, dus bij de regenboogbaby’s .

Dus ik geef de volgende tips:
– Maak verbinding met dit kindje, ook al is het eng en spannend. In het ergste geval heb je connectie ervaren zolang het kindje er was en heb je dat gekoesterd zolang het kon.
– Als het misgaat doet het hoe dan ook pijn. Het doet niet minder pijn wanneer je deze verbinding niet aangaat. Soms geeft het zelf een schuldgevoel, wanneer je het niet gedaan hebt..
– Mocht het wel goed gaan dan is deze tijd niet meer terug te halen. Vanuit de “1000 dagen” weten we dat deze periode invloed heeft op je kindje. Dan is die verbinding dus een enorme winst, voor jou en je kindje en jullie toekomst samen.

Daarom geef ik deze tip regelmatig: Mocht je een positieve test hebben praat dan tegen dit hele prille kindje en vertel over je gevoelens. Over je bezorgdheid, je angst en misschien wel je verdriet. Geef aan dat dit niet door dit kindje komt maar door wat hiervoor was. Vertel dat dit kindje heel welkom is.

Hierdoor maak jij verbinding met je kindje en geef je jezelf toestemming om te voelen wat er te voelen is. Druk je je gevoel niet weg en geef je het meteen de ruimte. Daardoor is de kramp eraf en mag alles er zijn, incl. jij en het kindje in je buik.

Misschien kijk jij wel op tegen een volgende zwangerschap, misschien wel zo erg dat je twijfelt of je kinderwens wel de moeite waard is. Daarbij kan ik je helpen. Vanuit verbinding!

Ik kom graag met je in contact.
Liefs Mieke 🥰